Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys r.y, Lepola P, 2/2016, Nuorten hitsaajien osaaminen, Oriveden Kirjapaino.
Tämä kirjoitus antaa mielestäni hyvän vastauksen OK2: sen ydinkysymykseen: Minkälaista osaamista opintojen joustava suunnittelu ja toteutus edellyttävät opettajalta ja muilta työntekijöiltä?
Kirjoituksessa käsitellään nuorisopuolen toisen asteen opiskelijoita, jotka opiskelevat metallipuolella ja ovat joukossaan ”timantteja”. Opiskeluiden alkuvaiheessa heidät poimitaan opiskelijoiden joukosta ympäri suomea ja heille lähdetään rakentamaan vahvaa osaamista hitsauksen parissa, osallistuvathan he vuosittaiseen hitsauksen nuorten SM- kisoihin ja sieltä voittajan tie käy kohti Ammattitaidon EM- kisoja.
Suunnitelman mukaan tässä ”järjestössä” on mukana kolme henkilöä, jotka kukin vastaavat omasta osastaan. Yksi vastaa kisojen karsinta- ja tehtäväkoordinoinnista, yksi materiaali- ja laitepuolen järjestämisestä ja yksi kisaorganisaation järjestän vastuusta.
Nuorten SM- kisoihin osallistuvalla joukolla on edessään kolme yhteistä leiritystä, ensimmäinen Seinäjoella, toinen Kuopiossa ja kolmas Oulussa. Leiripäivät ovat kaksipäiväisiä ja näihin on rakennettu oma runkonsa, minkä mukaan opiskelijat harjoittelevat intensiivisesti. tehtäväkoordinoijan rooli on todella merkittävässä roolissa ja hän vastaa leiripäivien ohjelmasta, sekä siitä, että leirillä opiskelijat saavat kyseiset harjoituksensa tehtyä. Leirille otettiin 13 osallistujaa, joista loppukilpailuun pääsee kahdeksan.
Leiripäivien jälkeen nuoret kisaavat 2016 vuoden hitsauksen SM-kisoissa 15 – 17.03.2016, osallistujia oli tässä vaiheessa jäljellä kahdeksan parasta. Kisat järjestettiin Tampereella, Nordic Welding Expo: ssa. Voiton vei Vaasalainen opiskelija.
Loppukisa oli tiukka, finalistien tasoerot olivat niin vähäiset.
Päätuomarina toimi arvostettu kolleega Seinäjoelta, Lepola Pertti. Tämän kirjoituksen omistan myös Pertille, joka menehtyi heinäkuussa äkillisen sairauden murtamana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti