keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Ensimmäinen blogiteksti: Blogin tavoite ja ohjeet tekstin lisäämiseen

Wikikirjaston Viisautta blogin käyttöön aineistosta (materiaalin rakentaminen on aloitettu Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) -hankkeessa 2010 alussa) löytyy hyviä ohjeita ja vinkkejä blogien luomiseen, ja blogien opetuskäytölle on oma sivunsa.
Blogien tekemiseen löytyy runsaasti ohjeistuksista sekä suomeksi että englanniksi. Riippumatta blogin aihepiiristä keskeistä on, että blogilla on tavoite. Opetuskäytössä tämä tavoite linkittyy usein oppimistavoitteisiin ja niin tässäkin blogissa. 

Tämän blogin TAVOITE on pohtia yhdessä  OK2 Kohti ohjauksellista opettajuutta kysymyksiä kirjallisuuden, raporttien, artikkeleiden ja esimerkkien (case) kautta.  

Ohjeet blogiteksteille:
  • Blogitekstit linkitetään OK2 ydinkysymyksiin (yhteen tai useampaan).
  • Blogiteksteissä avataan läpikäytyjen materiaalien kautta näkökulmia OK2 kohteena oleviin ilmiöihin. 
  • Tekstilaji ei ole mielipidekirjoitus vaan tarkoituksena on etsiä ratkaisuja miten kuvattua lähdettä voi tulkita/soveltaa/hyödyntää suhteessa OK2 kysymyksiin. Keskiössä voi olla myös perusteleva argumentointi siitä, miksi jokin lähde tai sen esittämät tiedot tai case vaativat kriittistä purkamista ja tarkastelua.
Tässä kirjallisuusblogin esimerkki Seinäjoelta
Ydinkysymykset on blogissa listattu erilliselle sivulle Ydinkysymyksiä blogiteksteille.

Bloggerin käyttämiseen löytyy ohjeita mm. Googlen sivuilta:
Oman kirjoituksesi eli "blogitekstin" saat julkaisua seuraavasti:
  1. Valitse Uusi blogiteksti (New post) oikealla yläreunassa olevasta hallintapaneelista.
  2. Kirjoita tai kopio teksti avautuneeseen tekstikenttään. Voit käyttää tekstieditorin muotoilutyökaluja ja lisätä teksiin myös kuvia ja linkkejä (myös videoupotukset ym. mahdollisia).
  3. Tekstiä voi esikatella tekstieditorin oikeassa ylänreunassa olevan hallintapaneelin kautta, teksti julkaistaan samassa panneelissa olevan painikkeen julkaise (publish) kautta.
  4. Voit muokata tekstiä tai poistaa sen julkaisun jälkeenkin. Tekstieditorissa tämä tapahtuu päivitä-painikkeella (hallintapaneeli oikealla ylhäällä).
  5. Päivitä-painike vie sinut näkymään, joka näyttää blogitekstisi otsikon ja kun viet kursorin otsikon päälle voit valitat haluatko esim. muokata tekstiä vai poistaa sen.. 
  6. Käytön oppii harjoittelulla ja netin bloggeri-ohjeita tutkimalla.
  7. Kirjoittaessasi blogitekstiä tekstieditorista oikealla on valikko ja valinta labels tai tunniste, jonka avulla voit luokitella tekstisi ja joka auttaa blogin lukijoita löytämään samalla tunnisteella merkittyjä blogitekstejä. Kirjoittakaa tunnisteeksi aineistonne nimi. Tunnisteet näkyvät blogin kotisivun oikealla puolella olevassa valikossa. 
  8. Blogitekstit ovat blogin kotisivulla, jonka saa näkyviin painamalla näytä blogi -painiketta (vasen ylälaita).
Ei mulla muuta - nyt sitten vaan kirjoittamaan ja postaamaan.

terv. Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti